Menu

Посета изложби "Чистач" - Марине Абрамовић

Стручна екскурзија је реализована у петак15.11.2019. године, а предвиђена дестинација је била Музеј савремене уметности у Београду, тј. изложба Чистач Марине Абрамовић. 

Екскурзија је изведена у сарадњи са активом подручја рада Култура, уметност и јавно информисање.  Група је обухватала 30ученика, од другог до четвртог разредаобразовног профила Техничар дизајна ентеријера и индустријских производа, 6 бивших ученика, сада студената Филолошко-уметничког факултета  и 5 наставника.

Изложба Чистач је прва велика европска ретроспектива Марине Абрамовић, конципирана у блиској сарадњи с уметницом. Премијерно је приказана 2017. године у Модерном музеју (Стокхолм, Шведска), а затим је путовала по разним еврпским градовима. Изложба у Београду је последња станица на турнеји и носи посебан значај јер представља повратак уметнице у град свог рођења где је започела каријеру и где је последњи пут самостално излагала 1975. године, у Салону Музеја савремене уметности.

Изложба хронолошки прати све фазе вишестране педесетогодишње каријере уметнице, током које је изградила статус једне од највећих уметница данашњице. Садржи више од 120 радова и чине је слике, цртежи, објекти, фотографије, звучни радови, видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа.

Живи сегмент изложбе чине реперформанси историјских перформанса Марине Абрамовић које ће дневно изводити домаћи и инострани реперформери, као и партиципаторни радови у којима учествује публика.

Марина Абрамовић (Београд, 1946) једна је од највећих уметница перформанса и једина из генерације радикалних перформера седамдесетих која се и даље бави уметношћу перформанса. Њени перформанси бескомпромисно тестирају границе физичке и психичке издржљивости тела, друштвених стереотипа и табуа, културних и родних идентитета, вршећи снажно афективно дејство на публику. То је уметност „чишћења“ која поседује капацитет да коренито промени доживљај сопства, других и заједнице, као и однос према самом животу. Њен опус сведочи о сталној потрази за методама и техникама ослобађања енергије људи, објеката и акција.

Екскурзија је протекла по утврђеном плану, на задовољство ученика и наставника. Поред великог доприноса едукацији ученика, ова посета је имала и значај и у смислу наставка сарадње са Музејом савремене уметности.

Председник стручног већа

Култура, уметност и јавно информисање

Марица Живановић Пољо

Login Form

Самовредновање рада школе

Go to top buy metformin without prescription